Forskare har hittat ett sätt att göra trä 10 gånger starkare och hårdare – vilket ger ett material som är mer hållbart än många titan-legeringar. Vad innebär det för stålindustrin?

Ett forskarteam vid University of Maryland, College Park (UMD) har funnit en ny metod för att behandla trä och resultaten är slående. Det nya behandlingssättet gör nämligen materialet 10 gånger hårdare och upp till 12 gånger starkare än vad det var innan. Det är en betydande upptäckt eftersom trä kan komma att konkurrera med stål och titanlegeringar på helt nya premisser.

Framtidens supermaterial

Forskning om framtida material eller ”supermaterial” är ett hett område. Nya typer av fordon kommer snart att introduceras på marknaden och efterfrågan på råmaterial är enorm. Problemet med legeringar och kolfiber är framför allt priset och därför skulle superstarkt trä kunna bli ett attraktivt alternativ. Trä är en råvara som förnyar sig själv och kan man optimera framställningen så att den blir så energisnål som möjligt så kommer superstarkt trä att bli betydelsefullt i framtiden.

Vissa går så långt att de jämför behandlat träets egenskaper med kolfiber, fast med en stor skillnad – priset. Trä är nämligen mycket billigare och enklare att framställa. ”Det här nya sättet att behandla trä gör det 12 gånger starkare än naturligt trä och 10 gånger hårdare”, berättar Liangbing Hu vid UMDs A. James Clark School of Engineering. Hu är docent i materialvetenskap och teknik och medlem av Maryland Energy Innovation Institute.

Forskare av hög kaliber

Forskarlaget leddes av Liangbing Hu men vid hans sida fanns flera drivna forskare som Teng Li och Samuel P. Langley. Resultaten publicerades den 8 februari 2018 i tidskriften Nature och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Gedigna tester har utförts och bland annat har kul-liknande projektiler skjutits på behandlat trä och pappersmaterial (tillverkat av behandlat trä) för att se hur de olika materialen reagerar.

”Det är både starkt och tufft, vilket är en kombination som vanligtvis inte finns i naturen”, säger Teng Li, gruppledare och Samuel P. Langley docent i maskinteknik vid UMDs Clark School.

Hans lag uppmätta det täta träets mekaniska egenskaper. ”Det är lika starkt som stål, men sex gånger lättare. Det tar 10 gånger mer energi att bryta än naturligt trä. Det kan till och med böjas och gjutas i början av processen.”, berättar han vidare. Vad är då hemligheten bakom? Det gäller att få fram en optimal koncentration av lignin (limmet som finns mellan träceller) för att träet ska få de önskade egenskaperna.

Spännande studier inom träsektorn

Hus forskning har berört träets nanoteknik och nanocellulosarelaterade material. Bland resultaten finns superklart papper som kan ersätta plast, fotoniskt papper som kan förbättra solcellseffektivitet med 30% och transparent trä för byggnader. Dessutom finns spännande teknologi som batteriteknik från löv och solavsvavling vilket skulle kunna filtrera bort giftiga ämnen ur vatten. Dessa produkter marknadsförs via UMD och spinofföretaget Inventwood LLC.

Källor: sciencedaily.com