Morgondagens transporter och bilar kommer inte se ut som vi är vana vid. Många avfärdar det nya teknikskiftet som science fiction. Men handen på hjärtat – vem trodde det skulle vara möjligt att bygga smarttelefoner? Och nu finns de överallt omkring oss.

Smarta telefoner, smarta klockor, smarta TV-apparater, smarta hem – det verkar som att allt runt omkring oss blir smartare. Människor lägger mer av sin vakna tid på sina tekniska prylar än på att umgås med varandra. Tanken på att alltid vara uppkopplad är komplex och kräver att vi måste rannsaka oss själva och strukturera om våra liv, utifrån den nya verkligheten.

Teknikutvecklingen tvingar nämligen fram förändringar i varje aspekt av hur vi lever våra liv. Ett område där det kommer att bli extra påtagligt är inom transportsektorn. Självkörande bilar och andra autonoma fordon som lastbilar kommer att bli verklighet inom en mycket snar framtid. Framtida transportmedel kommer inte kräva förare, utan kan själva köra till förutbestämda destinationer inom utsatt tid.

Fördelar med självkörande bilar

När man kör vanlig bil blir man ofta påmind om riskerna – och förfärande ofta utförs de av andra förare. Det kan vara någon som är trött, ouppmärksam, upptagen med mobilen eller som bara har lite för bråttom hem. Till detta kan man även lägga personer som inte borde köra bil, som påverkade personer, personer med indraget körkort eller personer som av andra anledningar är olämpliga som förare.

Fördelarna med självkörande bilar är många. Dessa fordon körs helt automatiskt och du kan koppla av och njuta av färden. Se en film, lyssna på musik, jobba eller njut av utsikten. Det självkörande fordonet är uppkopplat mot ett moln och kan se exakt var andra fordon i närheten befinner sig och hur fort de kör. Fordonet kan även få varningar om stopp i trafiken, information om förändringar i väglaget och varning om vilt finns i närheten.

Ekonomiska fördelar är att fordonen optimerar färden och utnyttjar energin på bästa sätt. De har sensorsystem som känner av väglag, halka och reagerar därefter. Dessutom finns idéer om att flera ska kunna använda samma fordon. På så sätt används varje fordon mer effektivt och de slipper stå parkerade ca 90 % av tiden som idag.

Framtida transportmedel

Även inom transportsektorn är det lätt att se fördelar, även om det på kort sikt innebär en omställning för branschen. Transporterna kommer kunna ske tätare efter behov och man är inte beroende av att ha personal och de kommer inte att behöva ta vilopauser. Förarlösa transporter eliminerar den mänskliga faktorn som trötthet och ouppmärksamhet och det kommer innebära att godstransporter blir säkrare.

Finns det inga nackdelar?

Detta kan låta som ett hårt slag för branschen och det kommer troligtvis innebära att många lastbilschaufförer och bussförare blir överflödiga. Å andra sidan kommer det förmodligen skapas andra jobb i spåren av den nya teknikutvecklingen. Många är rädda för att släppa kontrollen helt och låta en dator styra bilen, men detta är förmodligen mest en vanesak.

När AI-systemen är fullt utvecklade kommer de ha unik kunskap för att kunna lära sig av sina misstag och förbättra sig. Detta gäller inte varje enskilt fordon – utan är tänkt att fungera kollektivt (globalt). Säkerheten kring dessa är förstås rigorös. Ett frågetecken kring den nya tekniken är dock ansvarsfrågan och hur ägandestrukturen kan komma att se ut. För många är nog tiden då man äger sin egen bil snart förbi – men vi kan också vänta oss lyxversioner för den som vill ligga i framkant och investera i ett eget självkörande fordon.