Visserligen finns det redan smarta textilier men det har varit problem att få fram en behaglig textur som gör att tygerna kan användas till kläder. Men en ny version av klassisk elektrospinning kan snart göra smarta kläder till vardagsmat!

Smarta hem, smarta prylar och snart även smarta kläder? En internationell forskargrupp studerar möjligheterna till att göra verklighet av denna idé. För att lyckas måste de ta fram ett tyg som kan leda elektricitet och det i sig är inget problem. Men dessa textilier är i regel stela eller styva och andas inte särskilt bra. Att sy kläder av ett sådant material skulle resulterar i obekväma kläder – ej lämpade för daglig användning.

Vad är smarta textilier?

Tanken är att smarta textilier – och smarta kläder – ska kunna fylla olika funktioner och underlätta vår vardag. Tänk dig till exempel en vinteroverall där ytan är utrustad med solceller vilka kan omvandla solljus till värme. Det finns även planer för inbyggda sensorer i fitnesskläder och att dessa ska kunna skicka information och statistik till smarttelefonen i fickan eller på golvet bredvid.

De smarta tygerna kan också användas till annat än kläder. Allt som innehåller tyg – som bilsäten, säten i flygplan och stolar på restauranger kan utrustas med liknande material kan få en ”smart” bump. Detta skulle tillåta den som sitter där att ladda sina enheter utan att resa sig upp. Ett par byxor i rätt material kan ladda smarttelefonen som ligger i fickan.

Ny teknik möjliggör framtidens kläder

Enligt en studie publicerad i npj Flexible Electronics har en internationell forskargrupp nu funnit ett sätt att producera elektriskt ledande textilier med bättre struktur – vilket innebär att de beter sig mer som de vi brukar bära. Bakom utvecklingen står Andreas Greiner och ett team med forskare från Tysklands universitet i Bayreuth samt Nanjing Forestry University och Kinas Donghua University.

Deras strävan efter att skapa ett bättre smart tyg mynnade i en särskild produktionsprocess där det går att skapa ett ovävt material med mycket god förmåga att leda elektricitet – utan att komforten äventyras. Vanligtvis tillsätts metalltrådar i färdigtillverkad textil, men dessa forskare använde istället
en modifierad version av klassisk elektrospinnning – en teknik som har använts för att tillverka nonwovens i många år.

Processen går ut på att kombinera korta elektrospunna polymerfibrer med små silvertrådar i en vätska. Blandningen filtreras sedan, torkas och värms hastigt innan man kan framställa det nya smarta tyget. Ibland kan det alltså löna sig att tänka baklänges för att få fram nya, innovativa idéer som lösning på problem.