mänskliga sexrobotar

Utvecklingen går framåt på alla områden och så även på marknaden för sexhjälpmedel. Vissa av de nya sexrobotarna är så trovärdiga att det vid första anblicken är svårt att skilja dem från en riktig människa.

För många är sex och sexleksaker fortfarande ett tabubelagt ämne, trots att sex är ett grundläggande behov som spelar in mycket på människors liv. Vem minns inte de uppblåsbara sexdockorna med usel finish och löjeväckande design, vilka ofta användes som leksaker på fest eller som skämtsamma attribut i amerikanska komedier. Den nya generationens sexdockor kallas sexrobotar och dessa är något helt annat.

När det gäller finish och funktioner har utvecklingen kommit makalöst långt. Förutom rena sexrobotar finns det även varianter som är att betrakta som hybrider. Genom tester har forskare kunnat fastställa att människor mår bra av sällskap – även om detta är en robot. Försök har gjorts med robothundar och andra husdjur och resultaten har varit positiva. Förutom att de bidrar till en sorts dialog har de stor betydelse för vårt allmänna välbefinnande.

Sexrobotar som sociala varelser

Som gruppvarelser har de flesta ett stort behov av att samtala med andra – och att bli sedda och accepterade. Senaste generationens sexrobotar kan – förutom att de fungerar som sexhjälpmedel – även föra dialog och samtal. Den naturtrogna huden är i många fall svår att skilja från mänsklig hud och en AI gör roboten ”smart”, så att den minns vad ni har pratat om och vad du tycker om att göra.

Tanken är också att robotar ska kunna bistå med service i andra sammanhang. I Japan finns hotell där robotar sköter receptionen helt på egen hand. Genom att fästa en lös hud på ett mekaniskt skelett kan munrörelser och blinkningar imiteras. Rörelsemönstren för kropp och ansikte lärs in med hjälp av AI och blir allt mer realistiska. Genom djupinlärning kan AI-n lära sig och ändra sig genom misstag.

Utformningen av hud, hår och ögon är ofta mycket naturtrogen och ibland får man en känsla av att tillverkarna hållit tillbaka lite – för att behålla en känsla av att det faktiskt är en robot och inte en människa. Humanoid-robotar är ett begrepp för robotar som är så naturtrogna att de ser ut som riktiga människor. Men för ett trovärdigt resultat krävs också en dos mänsklig psykologi.

Naturtrogen finish gör sexrobotar populära

En perfekt docka med slät hy och skinande slätt hår skulle göra att roboten betraktas som en förvuxen docka. Små ojämnheter i huden, som födelsemärken och separata ögonfransar kan luras ordentligt. Ofta är det just de små ”defekterna” – eller avsaknaden av det symmetriska och perfekta – som ger en känsla av personlighet och mänskligt liv. Den första sexroboten på marknaden var Harmony, men produkterna säljs nu under namnet Real Doll X.

En robot är förstås inte att jämföra med en riktig person. Trots AI och neurala nätverk kan inte roboten känna och tänka – den kan bara imitera mänskligt liv och låtsas. Men för vissa kan roboten ändå vara ett bra substitut. Kanske delar inte du och din partner samma preferenser? Eller så har du svårt att hitta en partner, eller svårt att få tiden att räcka till med din käraste.

En sexrobot kan fungera som alternativ till en vanlig relation och det fina är att roboten inte kräver någonting i utbyte. En sexrobot som är uppkopplad till sensorer och internet kan delas med andra enheter och på så vis kan man ha umgänge med sin partner även på distans. Skillnaden här är förstås att det ligger mänsklig kärlek och omtanke bakom robotens handlingar. Den utför helt enkelt sysslor på order av en annan människa.