Har du tröttnat på att zappa med fjärrkontrollen så kan du dra en lättnadens suck. Från och med 2018 kommer Samsungs röstassistent Bixby att finnas i alla nya smart-tv-apparater. Än så länge gäller det bara den amerikanska marknaden – men detta är bara början på utvecklingen.

Medan andra tv-tillverkare samarbetar med Google och Amazon sticker Samsung ut med sin egna röstsassistent Bixby. Denna digitala assistent finns redan tillgänglig i Samsungs smarttelefoner och under 2018 kommer den även att installeras i nya TV-apparater. Istället för att trycka flera gånger på din fjärrkontroll räcker det med att trycka en gång för att starta tjänsten. Bixby rings upp och du kan styra tv:ns funktioner med rösten.

Bixby överallt år 2020

Med tanke på hur populära Google Assistant, Siri och Amazon Alexa har blivit är det fullt förståeligt att Samsung vill haka på trendtåget. Klockan tickar och det gäller att få assistenterna tillgängliga i så många av företagens produkter som möjligt. Google och Amazon har haft stor framgång med smarta högtalare och tredjepartstillverkare har integrerat tekniken i andra produkter som kylskåp och tv-apparater.

Vid CES 2018 lät Samsung meddela att de satsar stort på ”Bixby Everywhere” och målsättningen är att Bixby ska finnas i samtliga produkter – redan år 2020. När Samsungs nya tv-apparater gör entré på marknaden kommer de vara utrustade med en uppgraderad version av Bixby – som även återfinns i Samsungs senaste mobiltelefon S9. Att vinna marknadsandelar snabbt är av stor betydelse, inte minst ur en ekonomisk synvinkel. Samsung säljer i dagsläget nästan dubbelt så många tv-apparater som den närmaste konkurrenten LG.

Vad erbjuder Samsungs nya smart-tv?

Förutom röstassistenten Bixby finns även andra funktioner i Samsungs nya smart-tv. SmartThings App (SmartThings ägs av Samsung) är en storbildsapp som gör att tv-n kan fungera som nav för ditt smart-hem-systemsystem. Genom tv-n kan du styra hemmets alla funktioner som säkerhetskameror, lampor, termostater, kylskåpet och tvättmaskinen. Tv-n kan även samarbeta med din mobiltelefon och på så vis förenkla installationer – på samma sätt som tv-apparater med Android.

En universell, uppgraderad programguide strömmar och hämtar kabelkanaler från ett ställe. Du kan även på rekommendationer utifrån vad du tittat på tidigare. Du kan även få meddelanden – som när ditt favoritlag spelar match eller när din favoritartist framträder. Guiden ska också kunna läsa DVR och kunna hantera tjänster som TiVO, DirecTV, Time Warner och Verizon Fios. Samsungs nya smart-tv kommer också att ha Xbox-intregration.

En uppkopplad verklighet

Detta låter lockande på många sätt, men ännu är slaget är inte vunnet. För att vinna kunder på längre sikt måste Samsung erbjuda konsumenterna ett brett utbud av produkter. Det vill även till att ge ett trovärdigt intryck, så att kunderna vågar investera i nya system och att kunderna sedan fortsätter vara lojala. Detta sker genom bra teknisk support, genomtänkt mjukvarustruktur och hög kvalitet på produkterna – något som Samsung är kända för att leva upp till.

Källor: cnet.com, techcrunch.com