Det började som ett projekt vid Lunds Universitet 2015 och nu är elbilen Uniti redo att möta marknaden. Det är redan nu möjligt att förboka hos MediaMarkt och de första leveranserna beräknas ske under 2019.

Städerna blir allt trängre och efterfrågan efter små, smidiga fordon är stor. Uniti One har utformats med stort fokus på kundnytta och denna moderna elbil lämpar sig ytterligt för stadstrafik. Bilen är liten, lätt och smidig och håller dessutom en human prisnivå. Med Uniti kan du köra upp till 30 mil mellan laddningarna och det går att välja olika laddningshastigheter (AC/DC).

Dessutom medföljer ett batteri som är löstagbart och som kan laddas var som helst där det finns ett vanligt vägguttag. Detta är förstås utmärkt om man skulle råka få stopp och en laddning av batteriet räcker för 30 km extra körning – lagom så att man kan ta sig hem eller till en laddstation. Fordonet håller hög kvalitet, har fokus på säkerhet och är till stor del baserad på organiska material.

Svensk innovation och tillverkning

Den lätta elbilen Uniti One är anpassad för stadskörning och motorväg och kan köras 30 mil mellan laddningarna. Bilen är liten, smidig och håller en human prisnivå för att vara en modern elbil. För att förhandsboka måste du betala 1 399 kr och priset för grundversionen börjar på 145 000 kr. Du kan välja mellan flera olika utföranden och olika antal sittplatser – två, fyra eller fem säten.

Batteridrift är betydligt mer miljövänligt än att driva fordon med fossila bränslen. Det krävs dock att man laddar batteriet. Detta sker lämpligtvis vid laddningsstation – eller vid parkering med jordat eluttag. Fulladdning med AC-laddare tar ca 3 timmar och 10 minuter medan DC-laddning går betydligt snabbare. Efter 30 minuter kan du räkna med 20 mils räckvidd.

Med slimmad design och ”smart screen” hoppas man tilltala även en yngre målgrupp.

Vad gäller prestandan sägs elbilen kunna accelerera från 0-80 km/h på 3,5 sekunder. Toppfarten ligger på 130 km/h (med aktiverat sportläge). Tillverkningen kommer att ske i Landskrona och om försäljningen går som planerat – i Sverige och internationellt – väntar stora expansioner.

Vilka fördelar erbjuder Uniti One?

  • Säker – Utrustad med sensorer och intelligent anti-krock-system (datasystem)
  • Modern design – bland annat ”smart screen”
  • Enkel att köra, ladda och parkera
  • Miljövänlig – släpper ut 88% mindre koldioxid än vanliga bilar och 75% mindre än många andra elbilar.

Elbilen – ett klimatsmart fordon

Elbilar eller eldrivna fordon är ett bra val om du vill tänka miljösmart. Det har diskuterats flitigt om hur klimatet påverkas av utsläpp och många väljer aktivt fordon som ger mindre utsläpp, vilket i sin tur motverkar växthuseffekten. När du köper elbil kan du få rabatt i form av bonus. För elbilar kan man få 60 000 kr. Det går även att få bidrag för att bygga laddstation hemma.

Källa: UNITI Sweden AB (publ)