Håll i ratten medan du kan! År 2030 beräknas 25% av alla personbilar vara självkörande och efter det sker övergången till en autonom fordonsflotta allt snabbare.

Automatisering delas in i fem steg och det mest avancerade är helt självkörande bilar, som kan fatta beslut och arbeta sig runt problem och hinder utan att du som passagerare behöver ingripa. De bilar som nyligen har inblandade i uppmärksammade olyckor har inte alls nått så långt i utvecklingen. Dessa har endast en lägre grad av självkörande teknik (nivå två), som är avsedd som ett komplement och stöd till föraren. Att kalla dessa bilar för självkörande är alltså felaktigt.

För närvarande är vi på etapp två, vilket innebär att vissa förarsystem kan automatiseras – till exempel kryssningsstyrning och körfältscentrering. Dessutom kan du få hjälp av olika sensorer för att ha koll på bilens positionering. Det finns också ett system som registrerar ögonverksamhet och som varnar om du tappar fokus eller håller på att somna.

”Det är inte förrän steg fem att vi kommer att bevittna den utbredda adoptionen av helt förarfria fordon”, säger Derek Bryan, vice president EMEA, Verizon Connect.

Förutom i personbilar och bussar är den nya tekniken också användbar i truckar, lastbilar, lastfordon och andra fordon för arbetsplatser. Genom självkörande bilar ska trafiken bli säkrare, snabbare och mer miljövänlig.

Fördelar med självkörande bilar

Självkörande bilar på nivå fem är helt självkörande och kan ”tänka” tack vare ett datasystem med artificiell intelligens. De kommande åren kommer minst en av fem nya bilar att ha någon form av trådlös nätverksanslutning, vilket är en förutsättning för att bilarna ska kunna kopplas upp mot ett ”moln” – alltså få kontakt med ett övergripande datasystem och andra självkörande fordon.

Tanken är att skapa ett system som nästan helt kan förebygga och undvika olyckor, samtidigt som färden blir mer effektiv. Parkeringsproblemen blir ett minne blott, eftersom de självkörande bilarna kan köra utanför staden och parkera sig själva, i väntan på att de anropas. Det blir också mer flexibelt och bekvämt för dem som åker med bilarna – eftersom man slipper fokusera på trafiken och kan göra annat under tiden.

Ny infrastruktur i städerna

Men de nya bilarna ställer också höga krav på uppkoppling och möjligheter till laddning. Varje fordon måste klara av att hantera en viss mängd data och nya beräkningar uppskattar summan till 4TB (4000 GB) dagligen. Att ladda en batteridriven lastbil fullt kräver lika mycket energi som går åt för att driva 4000 bostäder – vilket kan låta horribelt. Men utvecklingen av nya batterier går framåt, liksom tankar på nya energikällor. Om fusionsenergi blir verklighet är energibehovet knappast något problem.

Framtidens Sverige kommer att se annorlunda ut och när de självkörande bilarna, bussarna och lastbilarna börjar trafikera våra gator på allvar är det hög tid att se över stadsplaneringen. Kanske får vi även se flygande fordon, inom en inte alltför lång framtid. Där det idag finns enorma parkeringshus och parkeringsplatser kan bostäder, kontor och parker få utrymme. Med en grönare innerstad med mindre avgaser blir det trevligare att vistas – och kanske kommer småskaligheten att få ett lyft.