Det låter som science fiction, men nu är den här – världens första flygande bil! Pal-V Liberty väckte stor uppmärksamhet när den presenterades på Geneva Motor Show 2018.

Glöm trafikköer och dåligt väglag – i luften går resan som på räls! För den som vill ligga i framkant är detta Pal-V verkligen något att satsa på. Den nätta prislappen på 600 000 US dollar (ca 4,9 miljoner kronor) kan förstås verka avskräckande, men på köpet får du känslan av att vara med och runda en ny milstolpe inom fordonsutveckling. Pal-V innebär nämligen ett stort genombrott för flygande fordon och fler lär dyka upp på marknaden inom en snar framtid.

Det här är Pal-V Liberty

Fordonet beskrivs som den perfekta kombinationen mellan säkerhet och nöje – designad för att tillfredsställa de mest kunderna. Holländsk ingenjörskonst korsas med elegant, italiensk design och hela bilen är byggd i premiummaterial och teknik. Klädsel helt i läder ger en lyxig och elegant känsla och dessa egenskaper genomsyrar även körupplevelsen. Dubbla motor, kurvstabilisator och ett självstabiliserande flygsystem garanterar dig en bekväm färd – samtidigt som säkerheten är ett honnörsord.

Modellen kallas gyroplan och påminner till viss del om en helikopter. Gyroplanet är dock mycket säkrare än en helikopter och det stabiliserande systemet underlättar för dig som förare. En stor skillnad är att det inte går att starta och landa vertikalt som en helikopter, utan planet måste starta från en landningsbana. Planet hanterar turbulens mycket bra och kan flyga även i väder då många vanliga flygplan är strandade. Att konvertera fordonet från körläge till flygläge tar 5-10 minuter.

Pal-V Liberty kan flyga i riktigt låg hastighet och att långsamt glida fram genom luften ger en unik flygupplevelse som påminner om att åka segelflygplan. Ljudnivån från motorerna är låg och detta bidrar förstås till helhetsupplevelsen. Som du säkert redan listat ut måste man ha flygcertifikat för att få flyga planet. Prisnivån kan verka skrämmande, men du kan också räkna med en premiumprodukt. Och som alltid – vill man vara först får man räkna med att betala.

Inredning i läder ger ett exklusivt intryck.

Målet är att kombinera körglädje med säkerhet.

Mycket arbete har lagts ner på design och finish.

Vilka ligger bakom företaget?

Det holländska företaget PAL-V International B.V grundades 2007 men själva konceptet har funnits sedan 1999. Ledningen består av erfarna holländska entreprenörer med rötter i fordonsbranschen, flygbranschen samt inom forskning och marknadsföring. Kombinationen har visat sig fungera bra och företaget lägger mycket tid och resurser på olika tester. Även om konstruktion och design är viktiga moment är testerna ”proof of concept”.

Utan en fungerande produkt finns inte så mycket att komma med – så har företaget resonerat. Och det är inte bara av ren välmening. För att Pal-V Liberty ska få säljas på en kommersiell marknad krävs tillstånd – FAA certification. Och som vanligt när det gäller tekniska framsteg är det en långdragen och krävande process att övertyga myndigheter om att ens produkt är säker och lämplig att använda.

I de fall det rör sig om en ny fordonstyp är det förstås extra komplicerat. Ingen vill ansvara för att fatta förhastade beslut – som kan få ogenomtänkta konsekvenser.

Lagar och regelverk har svårt att hänga med i samma takt som utvecklingen.

Det som skiljer pionjärer från drömmare

Men i en ny tid där smarta städer blir verklighet kommer också nya fordonstyper att introduceras. Företagets VD – Robert Dingemanse, menar att produktionsmodellen är sanningens ögonblick. ”Det är då muren mellan fiktion och fakta rivs ner”. Och det är då pionjärer skiljs ut från drömmare. Ett godkänt certifikat är ett avgörande steg och företaget har goda förhoppningar om att det snart ska vara klart.

”När full certifiering finns år 2019 kommer vi att lämna över nycklarna till Pal-V Liberty till våra första kunder”, säger Dingemanse.

Företagets designfilosofi är speciell och här har man gjort ett smart drag – ett ess i jackärmen – som bör göra att fordonet kan nå marknaden relativt snabbt. Istället för att göra en helt ny fordonstyp har de nämligen anpassat designen så att den ska matcha det redan befintliga regelverket. Genom att använda väl beprövad teknik hoppas de snabba på processen med att få färdiga tillstånd och i bästa fall kan de spara in flera år av byråkratiska processer.

Hur säker är den flygande bilen?

Att PAL-V International har kunnat arbeta så enträget och med gott självförtroende beror nog till viss del på att företaget backas upp av flera drivande parter på hemmaplan. Företaget finansieras dels av en grupp privata investerare och dels av det holländska finansministeriet. Tre andra holländska ministerier har också valt att stödja projektet, eftersom de anser att företaget har så stor teknisk och ekonomisk potential.

Fordonet är redo att köras på marken.

Att konvertera till flygläge tar 5-10 minuter.

Redo att lyfta!

Källa: PAL-V International B.V