Insekt Robot

 

Är flugan på väggen riktig eller en robot? Ingenjörer har redan tidigare lyckats ta fram insektslika robotar som rör sig enligt samma mönster. Nu har de även skapat mini-robotar som kan tänka som levande insekter.

Sedan ett tag tillbaka har man hört talas om små robotar som ser ut som små insekter – ofta flugor. Enligt de senaste nyheterna har en grupp Cornell-ingenjörer på Harvard Microrobotics Lab nu även lyckats programmera dem så att ”hjärnan” fungerar på liknande sätt som levande flugors hjärnor. Robotarna är autonoma och kan navigera sig fram i olika miljöer, känna av faror och undvika hinder.

De känsliga vingarna kan känna av minsta vindpust och justerar kraften som behövs för att flyga, samtidigt som färden balanseras genom ett neuralt nätverk, som lär sig anpassa oregelbundna förutsättningar i realtid. Silvia Ferrari – professor i rymdteknik och maskinteknik samt ansvarig för Laboratory for Intelligent Systems and Controls hävdar att detta är ett sätt att öka robotens prestanda.

Vidareutveckling av RoboBee

Därför har de lagt mycket energi på att utveckla en samling algotitmer som styr roboten på samma sätt som en riktig flugas hjärna skulle gjort. Händelsebaserade avkännings- och kontrollalgoritmer efterliknar biologisk, neural aktivitet och skickar signaler som styr beteendet. Istället för vanliga mikrochips används neuromorfiska chips som är mer ekonomiska. Det finns helt enkelt utrymme för ner mer beräkning i samma nyttolast.

Ferrari’s laboratorium har slagit sig ihop med Harvard Microrobotics Laboratory – vilka har utvecklat en flygande RoboBee som väger endast 80-milligram. Trots detta är den utrustad med både ett antal visioner, rörelsesensorer och optiska flöden. Roboten är i dagsläget bunden till en specifik kraftkälla men i takt med att nya kraftkällor utvecklas hoppas forskarna kunna eliminera denna begränsning.

Taktila element och finmotorik

Utvecklingen av nya kraftkällor i kombination med Cornell-algoritmerna skulle alltså bidra till att RoboBee blir mer autonom och att den får möjlighet att anpassa sig bättre till komplexa miljöer – utan att för den sakens skull öka sin vikt. Det finns även planer på att utrusta dem med nya mikroenheter med extrem känslighet.

Exempel på detta är kamera, expanderande antenner med taktik återkoppling, luftgivare i form av små hår samt kontaktgivare under robotens fötter. Tack vare ett fyraårigt bidrag på 1 miljon dollar från Naval Research Office kan arbetet fortskrida i snabb takt. Det blir med andra ord spännande att följa vad som händer framöver – och glöm inte att ta en extra titt nästa gång du ser en fluga på väggen.