Nya Skydio R1 är det perfekta sällskapet om du ska ut och cykla, dansa balett eller bergsklättra. Den bekväma tekniken och de olika inställningarna gör den perfekt som action-kamera för den som vill dela med sig av sina äventyr.

Nya Skydio drone R1 är utrustad med 13 kameror som kan filma scener med vidvinkelperspektiv. Det som gör R1 unik är att den kan starta och landa via en app – eller av sig själv om man hellre önskar det. Det går att förinställa vissa filmnings- och flygförhållanden om men man kan även ställa in alla funktioner manuellt. Med andra ord är det en möjligheternas pryl, som kan bli din bästa vän när du ska ut på äventyr.

MIT-ingenjörer skapar selfie-drönare

Konceptet började ta form för drygt ett decennium sedan, då medgrundarna Adam Bry SM ’12, Matt Donahoe SM ’11 och Abraham Bacharach PhD ’12 möttes och började arbeta med sina nu prisbelönta, autonoma drönare. De fattade rejält tycke för det gemensamma projektet och 2014 presenterades Skydio för första gången – och nu är det alltså dags för den avancerade selfie-drönaren R1 att släppas på marknaden.

Dess datasystem integrerar algoritmer som behandlar områden som uppfattning/varseblivning, planering och kontroll. Detta ger en unik intelligens ”som är jämförbart med hur en person skulle navigera i en miljö”, säger Adam Bry.

För perception använder drönaren datorsyn och ett neuralt nätverk sammanställer sedan den insamlade informationen och bearbetar den på olika sätt. Drönaren kan identifiera individer och ser skillnad på kläder och kroppsstorlek. Detta underlättar om man vill att kamerorna ska behålla fokus på en person i en situation där en eller flera är i rörelse.

Enkel att hantera trots avancerad teknik

Datan matas in i ett rörelseplaneringssystem, vilket förutspår fotoobjektets rörelser och följer med med kameran i realtid. Många andra drönare kompletterar en eller två av dessa komponenter, men ingen har detta djup och en fullständig end-to-end, med autonom mjukvara och helhetstänk som påverkar slutresultatet så fundamentalt. För användaren är drönaren lika enkel att använda som en kameraapp. Användarperspektivet har också varit en av målsättningarna med projektet.

”Om du är bekväm att ta bilder med din iPhone, ska du vara bekväm med att använda R1 för att spela in video”, fortsätter Bry.

Skydio går under kategorin lättviktsdrönare och den är enkel att ta med sig. När batterierna når en låg nivå varnar drönaren och får den inget svar försöker den hitta en plats att landa sig själv på. En flygning kan ta 16 minuter och efter det kan användaren lagra inspelad video, eller ladda upp den direkt på sociala medier. Genom olika inställningar, som ”stadium mode” kan drönaren anpassas efter behov. Vid ”stadium mode” håller den sig över och runt objektet den ska bevaka.

Teknik med många positiva egenskaper

Det går också att bestämma vilket mönster drönaren ska följa och var den ska befinna sig i förhållande till objektet den ska filma. Den kan exempelvis flyga vid sidan av någon som springer, eller strax framför. Detta kan vara praktiskt om man vill kunna prata samtidigt eller ge en känsla av direkt ögonkontakt med tittarna – vilket ofta uppskattas på sociala medier. Det är även praktiskt för idrottsmän – filmandet ger överblick och erbjuder möjlighet till analys och förbättring.

Trots alla funktioner är den nya selfie-drönaren R1 lätt och så liten att den går att packa ner i en vanlig ryggsäck. Priset ligger på ca 2500 kr, vilket får anses som mycket överkomligt. Förutom äventyrare och sportfantaster har även konstnärer och artister visat intresse för den nya drönaren. Alla funktioner och mångsidigheten gör det möjligt att skapa kreativa filmscener som annars vore omöjliga till rimligt pris. Inom musikvärlden är det vanligt med människor som hoppar och dansar framför kameran och R1 kan fånga känslan på ett utomordentligt bra sätt.

Källor: Skydio & Scitech Daily