Om transkribering av inspelade intervjuer är en del av ditt dagliga arbete kan du få stor glädje av nya appen Otter – som med hjälp av artificiell intelligens kan transkribera samtal i realtid.

Olika tjänster för att transkribera intervjuer har funnits länge, men den nya versionen av Otter slår dessa med hästlängder. Tjänsten är gratis och har utvecklats av tidigare anställda på Google och Nuance – som vid det här laget är veteraner på taligenkännande hjälpmedel. Det som gör Otter helt unik är att den använder artificiell intelligens och att den kan transkribera i realtid – något som sparar mycket tid då man slipper detta moment i efterhand.

Startupföretaget som har utvecklat Otter heter AISense och appen lanserades nyligen under mässan Mobile World Congress. Appen använder taligenkänning och algoritmer på samma sätt som virtuella assistenter – Apples Siri, Google Assistant och Amazon Alexa. Otter kan även separera och skriva ut olika röster separat. AISense grundare och VD Sam Liang är mycket stolt över produkten och anser att lanseringen ligger mycket väl i tiden, enligt vad han berättade för Cnet i en intervju:

”Det här är en perfekt tid” (…) ”Med AI-teknik och djupinlärning har precisionen för taligenkänning förbättrats dramatiskt de senaste åren. För några år sedan hade inte det här systemet fungerat.”

Att Otter ligger väl i tiden får man hålla med om – marknadstrenderna ser verkligen ut att arbeta till bolagets fördel. Dessutom håller inställningen till Voice och AI på att ändras överlag och fler funderar på möjliga funktioner och tillämpningsområden i framtiden. Just realtolkning har varit ett stort problem att övervinna och detta är att betrakta som en milstolpe. Förutom röstavläsning finns även lovande algoritmer för att skapa syntetiskt tal. Google DeepMind imponerar stort genom sin förmåga att efterlikna mänskligt tal – med enastående klarhet och noggrannhet.

Otter är än så länge helt gratis att använda, men tanken är att företaget i framtiden ska erbjuda en prenumerationstjänst – där man som betalande kund kan få fler och utökade funktioner.