Om allt går enligt planerna kommer Lidl bli först i Sverige med självkörande mattransporter. Men för att projektet ska bli verklighet måste man få godkänt av Transportstyrelsen.

Den svenska livsmedelskedjan Lidl samarbetar med stockholmsbaserade teknikföretaget Einride och hoppas att projektet snart ska bli verklighet. Planen är att testköra eldrivna, självkörande lastbilar och att dessa på sikt ska kunna ta över transporterna helt. Första försöken med den förarlösa T-poden kommer att påbörjas under tredje kvartalet 2018, förutsatt att Transportstyrelsen hunnit utfärda nödvändiga tillstånd.

Om projektet når den framgång man hoppas på finns det stora vinster att hämta hem – inte minst ur miljösynpunkt. Livsmedelsbranschen är mycket transportintensiv och om det går att undvika fossila bränslen skulle de samlade utsläppen minska ordentligt. Einride startades 2016 och har drivs av stora ambitioner. Företagets vd Robert Falck hoppas på att T-poden ska stå för 40% av alla vägtransporter i Sverige – redan 2035.