Hur ser framtiden ut för AI teknologin? Många tror att 2018 är året då AI kommer att slå igenom på allvar och bli en del naturlig del av våra hem.

Internet of Things är redan ett välkänt begrepp och allt fler smarta produkter och tjänster kan kopplas samman – i våra nya smarta hem. För många är AI teknologi fortfarande science fiction, men på CES 2018 – den årliga mässan teknikmässan i Las Vegas – var det tydligt att framtiden är här. AI var det område som fick mest uppmärksamhet och snart kommer tekniken att påverka våra liv mer än vi idag kan förutse. Från sammankopplade bilar och smarta bostäder till förbättrade assistenttjänster (AAL).

Analytiker tror att omsättningen för kognitiv och artificiell intelligens (AI) kommer att uppgå till 12,5 biljoner dollar för år 2017, vilket är en ökning med 59,3% sedan 2016. Om utvecklingen fortsätter med en årlig tillväxttakt på 54,4% de närmaste åren kommer omsättningen vara uppe i 46 miljarder dollar år 2020. En hisnande summa och man förstår varför intresset för den nya tekniken är så stort – alla vill vara med och äta av kakan.

AI-teknologi i våra hem

Thomas Rockmann, VP Connected Home på Deutsche Telekom menar att vi har blivit lovade så mycket genom årens lopp – och först nu är AI redo att leverera. Förutom själva AI-tekniken har vi också ”den smarta följeslagaren”, som är en stor del av det övergripande konceptet. Det smarta hemmet kommer att utrustas med en röststyrd assistent – med vilken man bekvämt kan hantera samtliga smarta prylar och tjänster.

Marknaden för hemmiljö-anpassade AI-assistenter har accelererat kraftigt sista tiden och några som har för avsikt att driva på övergången till AI under 2018 är Deutsche Telekom. Genom att lansera en egen varumärkesassistent och AI-aktiverad konsumenthögtalare erbjuder de ett system där man kan styra både smarta-hem-enheter och DT-tjänster såsom EntertainTV. Hela paketet är mycket enkelt att installera – packa upp, plugga in och anslut till Wifi.

Hur fungerar AI-teknik?

Ett gemensamt IoT-nätverk förenklar hanteringen av flera enheter, eftersom delning av nyckeldata blir möjlig. Du kan alltså kommunicera med samtliga uppkopplade enheter via en nyckelbas. En AI kan känna igen mönster i hanteringen och kan lära sig känna igen skillnader mellan ”bra” och ”dåliga” mönster. På så vis kan man slippa många flaskhalsar och konflikter mellan enheterna, som annars skulle kunna orsaka skada. Installationsrutinerna förenklas också och minskar risken för fel.

Redan nu finns samarbeten via olika system och ett exempel är Deutsche Telekoms Qivicon som samverkar med Amazon Echo – via en Alexa-funktion. Poängen blir att kunderna kan kontrollera sina larmsystem, lampor, persienner, med mera bara genom att använda rösten. Olika användare kan också skräddarsy funktionen genom att lägga till ett extra lager av personalisering. Då skapas mallar i form av ”situationer”, som en ”gå till sängs”-situation där lamporna är släckta i vardagsrummet och nedtonade i korridoren. I sovrummet sänks värmen och persiennerna dras ner – allt medan du borstar tänderna.

Framtiden för AI ser ljus ut

Med lite fantasi är det lätt att föreställa sig hur den nya, innovativa AI-tekniken kommer att påverka våra hem och våra samhällen. Det kommer exempelvis att gå att få mer precisa uppdateringar och information om aktuella händelser i hemmet – oavsett var du befinner dig. När fler av hemmets maskiner och apparater blir uppkopplade kommer du kunna optimera användningen och dessutom få information om att service behövs.