annika strandhäll vitalis 2018

Vad sägs om en kudde som hjälper dig att somna, eller ett exoskelett som kan hjälpa dig att gå efter en stroke? Vid mässan Vitalis 2018 presenterades många nyheter och innovativa hjälpmedel för vård och omsorg.

Fjolårets stora mässa för utveckling och hälsa – Vitalis på Svenska Mässan gick av stapeln 24-28 april 2018 och evenemanget lockade nära 200 utställare och 5000 deltagare från den digitala industrin såväl som vården. Bland de mer inflytelserika besökarna syntes socialminister Annika Strandhäll och Patrik Sundström – ehälso-specialist på Sveriges Kommuner och Landsting. Enligt arrangören är mässan Nordens ledande eHälsomöte och stort fokus låg på olika hjälpmedel för vård och omsorg.

Humanoidroboten Pepper fanns på plats, liksom företrädare för företag som har tagit fram en duschrobot, desinfektionsrobot samt kombinerad lift för gångträning och patientlyft. Hjälpmedel av denna typ kan avlasta personalen och bidra till att minska arbetsskador på grund av hög belastning. Men de kan också bidra till säkrare och mer stabila lyft, eller anpassas för att passa patientens individuella behov.

vitalis vård teknik 2018

Exo-skelett ger stabilitet

Exoskelett har länge varit under utveckling och nu presenterar Robotdalen en färdig produkt som kan vara till stor hjälp vid gångträning. Förutom rörliga skelett finns även stå-upp-hjälpmedel för förlamade. Genom avancerad teknik kan man få hjälp både med balans och rörelser, genom att sensorer känner av situationen och åtgärdar obalans innan den hinner bli ett problem. Det gäller alltså att parera både medvetna och omedvetna rörelser samt att avvärja oförutsedda händelser.

När AI utvecklas inom fler områden kommer även exo-skelett och hjälpmedel att nå nästa nivå. Tänk bara vad neurala nätverk och djupinlärning kan ge för förutsättningar i framtiden. AI-n läser in och lär sig dina rörelser och begränsningar och du kan få ett hjälpmedel som anpassats perfekt utifrån just din hälsa och motorik. Vid återhämtning från stroke eller olyckor kan den även känna av förbättringar i rörelser, så att motståndet ökas proportionerligt – för att få bästa träningseffekt av hjälpmedlen.

Framtidens smarta hjälpmedel

Sömnsvårigheter är något som de flesta råkar utför någon gång i livet och nu finns också en kudde som kan härma din andningsrytm i sängen – och på så vis hjälpa dig att somna snabbare. De nya smarta hemmen kommer få en mängd olika funktioner som kan kopplas samman med hälsa och än så länge har vi bara sett början på utvecklingen. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan du kan testa dig för sömnapné hemma.

Genom att mäta kroppens status medan du sover kommer det smarta hemmet att kunna anpassa temperaturen i rummet för att optimera din sömn. Detta utan att du ens märker något. Dessa nyheter var bara några av de som presenterades förra året. 2018 års mässa slog rekord i antal besökare och det märks tydligt att intresset för teknisk utveckling ökar.

vitalis svenska mässan 2018

Nu är det snart dags för årets mässa och det ska bli väldigt spännande att se vad det bjuds på för nyheter i år. Besök Vitalis på Svenska Mässan 21-23 maj 2019!

Foto: Anna Sigvardsson