Allt fler väljer att koppla upp sina hem och det innebär också nya möjligheter för den som vill hacka sig in i dessa nätverk. Hur skyddar du dig från intrång på bästa sätt?

Teknikföretagen erbjuder allt fler så kallade smarta produkter som är tänkta att ingå i ett större system, där hela hemmet är uppkopplat. Sådana smarta-hem-system kallas även för intelligenta hem och tanken är att de genom AI och förutbestämda algoritmer ska kunna optimera användarupplevelser efter dina personliga preferenser och önskemål.

Så långt låter väl allt toppen, men det finns även en skrämmande baksida av myntet. För den som vill göra intrång och orsaka skada kan nämligen fler dörrar öppnas. Därför är det mycket viktigt att ta säkerheten på allvar – redan från början. Det lönar sig att köpa välkända och pålitliga varumärken med gott rykte. Billigare lösningar kan ofta bli dyra i längden – särskilt om du blir utsatt för en hackerattack.

Ta säkerheten på allvar

När du väl har fått hem enheter till ditt smarta system är det att rekommendera att du ändrar standardinställningarna på var och en. Information finns i manualerna och även om detta moment är lite tidskrävande kommer det att löna sig i längden. Om du inte ändrar användarnamn och lösenord är produkterna ofta sårbara och hackare kan söka upp dem på nätet och på så vis få tillgång till nätverket.

Det är också en bra idé att ändra standard-ID-namnet som är förinställt på internetanslutna enheter. De flesta tillverkare använder samma namn till alla sålda enheter och detta gör dem till enkla mål för cyberkriminella. De kan scanna av ditt område för att leta efter sårbara enheter – vilka blir en väg in i ditt nätverk och detta vill du inte uppmuntra till.

Psykologisk krigföring

Om hackers upptäcker att du använder enheter där du inte ändrat inställningar – kommer de att misstänka att det finns flera enheter där du också struntat i att ändra. Och om de tror att du struntar i säkerheten kan de uppfatta dig som ett enkelt mål för attacker. Det gäller alltså att till viss del att mota genom psykologi och att få hackern att tänka att ”här bor en som har koll, så det är ingen idé”.

Säkra din Wi-Fi-uppkoppling

Smarta hem kräver uppkoppling mot internet för att fungera och genom en säker anslutning kan du försvåra för inkräktare som försöker ta sig in via oskyddade trådlösa nätverk. Skydda din Wi-Fi-anslutning med ett långt användarnamn och lösenord som är svårt att gissa. Helst ska det bestå av blandade tecken – symboler och bokstäver (gärna både stora och små) samt siffror.

Undvik lösenord som har anknytning till dig själv – som födelsedatum, familjemedlemmars namn eller husdjurs namn. Använd inte heller adress, företag eller email-adresser, eftersom de kan vara enkla att lista ut. Det är även klokt att variera sina inloggningsuppgifter, så att man har olika för olika enheter.

Installera bra säkerhetsprogram

För att undvika att hackare får tillgång till ditt nätverk via smarta-hem-produkternas egna appar bör du installera professionella säkerhetsprogram på dessa enheter – precis som man bör göra med dator, smartphone och surfplatta. Glöm inte att köra uppdatering regelbundet för att du ska få ett aktuellt skydd. Välj ett virusprogram som skyddar mot skadlig kod, virus, skräppost, ransomware och liknande. Som komplement är det också bra att ha brandväggar på samtliga enheter.