För Google är det inget nytt – företaget visade intresse för blockchain redan innan det blev en stor trend. Genom att köpa upp eller startup-företag som arbetar med blockchain har de förvissat sig om att ligga i framkant.

Redan innan alla andra hakade på trenden var Google den näst största investeraren i den nya tekniken och mellan 2012 och 2017 har företaget har pumpat in miljontals dollar i utvecklingen. 2016 fick blockchain-utvecklare tillträde till Googles molnserver och nu kan man äntligen skörda första frukten av den mångåriga forskningen och finansieringen.

Vad är en molntjänst?

Istället för att förvara bilder och filer hemma i din dator, kan du hyra plats i en lagringsenhet. Du betalar en viss summa och får ett visst utrymme på företagets server och dit kan du ladda upp ditt material. Tanken är att det ska ligga där i säkert förvar tills du behöver filerna. Många använder molntjänster som backup för familjefoton och andra ovärderliga filer.

De seriösa molnföretagen har ett rigoröst säkerhetssystem och använder kryptering, för att du ska garanteras en säker lagring. För att få tillgång till filerna behöver du lösenord och med systemet har du frihet att hämta filer till vilken enhet du önskar. Kanske är du på semester och kommer på att du behöver ett matrecept som ligger i molntjänsten. Via dator eller mobil kan du enkelt logga in och hämta det.

Hur är det med säkerheten?

Även om säkerheten är hög finns det alltid finns det alltid en risk att en hängiven hacker lyckas ta sig in i företagets server för att stjäla dina filer. Blockchain eller blockkedjan skulle göra detta omöjligt. Istället för att lagra all data på ett ställe, gör den nya tekniken det möjligt att sprida ut lagringen. Filerna sparas inte hela, utan delas upp i bitar vilka göms på olika platser.

På begäran byggs de ihop när du hämtar tillbaka din fil. Det är bara du som kan komma åt ditt material eftersom det bara är du som har nyckeln. För den som gör intrång på ett ställe är de fragmenterade filerna eller bitarna tämligen värdelösa. Och utan nyckel är det näst intill omöjligt att få ut någon vettig information.

Stora framtidsplaner för Google

Google kommer alltså att erbjuda en molntjänst som är betydligt säkrare än traditionell molnlagring. En anonym person med insyn har också skvallrat för Bloomberg att Google planerar att ha en ”white-label”-version av sin molntjänst. Det innebär att en tredje part kan erbjuda sina kunder samma system som Google använder. Ett företag kan betala licens för att använda Googles system.

De använder egna servrar och säljer molntjänsten under eget varumärke – men slipper utveckla tekniken själva. Det blir lite som att tillverka Coca Cola på licens. Kunderna vet vad de kan förvänta sig och företaget har – förhoppningsvis även i datorvärlden – vissa krav att leva upp till. När det gäller molnlagring är det trots allt högsta kvalitet som gäller – för det är ju just säkerhet som man betalar för.