Lilium Jet är första elektriska jetplanet som både kan starta och landa vertikalt – på samma sätt som en helikopter. Det gör att man kan ta sig dit man vill utan landningsbana.

Ibland tar det tid att utveckla till synes enkla lösningar – särskilt om man vill nå perfektion. Lilium har uppfunnit ett helt nytt flygplanskoncept, som kan ta transporter till nästa nivå. Vertikal start och landning (VTOL) är i sig inte någon ny teknik, utan quadcopters, tiltrotorer och tiltvingar är välkända begrepp inom flygvärlden – men ingen av dessa varianter är perfekt, utan de kräver olika typer av kompromisser.

Quadcopters är utmärkta med sin enkelhet men de är inte effektiva nog för kryssningsflygning. Transitionsflygplan kan flyga tre gånger snabbare och tio gånger längre med ett lika stort batteri, men systemkomplexiteten är vanligtvis mycket högre. Målet med Lilium Jet var att lyfta fram alla de positiva egenskaper man kunde komma på och samtidigt skära ner komplexiteten till en tredjedel. En svår ekvation att lösa, men med envishet och stor expertis är det mesta möjligt.

Enkelhet i design och tanke

Det som gör Lilium Jet så unikt är att planet har ett relativt enkelt system som gör planet lätt att manövrera och stor batterikapacitet vilket gör att planet kan flyga snabbt och kostnadseffektivt. Lilium vägrade helt enkelt att kompromissa och utformade det nya jetplanet med skyhöga krav på prestanda. Stor hänsyn har tagits till säkerhet, bullernivå, intervall, hastighet och nyttolast. Ljudnivån är låg och maxhastigheten ligger på 300 km/h.

”Vi utmanade fysiska begränsningar, mekanisk komplexitet och energilagar tills vi kom fram till något nytt och unikt. Något enkelt och effektivt”, låter företaget meddela.

Amerikansk-spanska designern Frank Stephenson är berömd för sitt arbete på BMW, Ferrari, Mini, Maserati, Alfa Romeo och McLaren. Nu har han tagit på sig rollen som designansvarig för Lilium och mycket spännande borde vara att vänta. Lilium grundades 2015 i tyska Munchen och målet är att utforma ett kostnadseffektivt jetplan som kan flyga snabbt och miljövänligt. Företaget har ungefär 100 anställda, men i takt med att verksamheten växer kommer siffran att stiga.

”Mitt senaste jobb var så högt som du kunde vara i bildesignvärlden. Den uppenbara frågan var – vad nästa? Men det var inte en som jag lätt kunde svara på. Och då kom detta otroliga företag – grundat av fyra supersmarta unga killar – och det kände genast som exakt rätt drag”, säger Frank Stephenson.

Flygande fordon tar över efter bilarna?

Företagets tilltro är stor och man tänker sig att Lilium kommer att revolutionera stadsresan genom att flytta resor från marken till himlen. Och tekniken bakom är både genomtänkt och avancerad så om designen – och priset – tilltalar marknaden borde det inte finnas några hinder för att visionen ska bli verklighet. Flygande fordon kan mycket väl vara framtiden.

”Under hela min karriär har jag jobbat hand i hand med ingenjörer, vilket skapar fordon som är mekaniskt effektiva och tekniskt effektiva samtidigt som de ser vackert ut. Jag kommer nu att tillämpa samma principer på den allra senaste innovationen inom luftfart”, fortsätter Stephenson.

Så här kan en framtida vänthall se ut.

Lilium Jet i silver – framifrån. Planet finns även i vitt.

Lilium Jet – bakifrån.

Källa: Lilium