Du har säkert hört talas om foodtech – men vad är det egentligen? Innebär det att robotar kommer att ta över våra kök? Hur kommer maten vi äter att förändras av den nya tekniken?

Industrirobotar och tekniska hjälpmedel som datorstyrda bevattningssystem används redan inom livsmedelsbranschen och trenden ser bara ut att växa. Användningsområdena utökas hela tiden och i takt med att våra smarta hem blir allt smartare kommer fler områden att få teknisk uppbackning. Vad sägs till exempel om ett smart kylskåp som varnar när grönsakerna börjar bli dåliga, eller när mjölken går ut i datum?

Anta att du ska bjuda på middag. Du köper det odlade köttet på nätet och får det hemleverat genom transport med drönare. Med hjälp av en digital scanner kan du ta reda på näringsinnehåll i grönsaker som tomater och gurka, för att försäkra dig om att få i dig alla näringsämnen. Foodtech är inte bara en trendig utopi – till viss del är tekniken redan verklighet.

Odlat kött – snart på din tallrik

Försök med odling av kött har pågått länge nu och hösten 2013 kunde man på en presskonferens i London provsmaka hamburgare lagade på odlad färs. I framtiden kan det vara möjligt att även odla fram produkter som känns mer som äkta styckdetaljer – kotletter, filéer och biffar. Odlat kött som går att sälja på en kommersiell marknad skulle vara ett stort genombrott, eftersom framställningen anses mer miljövänlig än industriell köttproduktion.

Smart kök håller dig frisk

Är du allergisk eller måste hålla en viss diet finns det redan nu hjälp att få. Men i framtiden kommer du att få tips om vad du kan äta, samt varningar om du håller på att få i dig något olämpligt. Nu kanske du minns den där batteridrivna leksaksgrisen med en ljussensor, som lät ”nöff nöff” varje gång du öppnade kylen, men vi är allvarliga. För diabetiker och nötintoleranta kan korrekt information vara en fråga om liv eller död.

Vill du hålla viktmässig diet eller få kontroll över ditt blodtryck kan det förstås vara bra med hjälp ur en näringsmässig synvinkel. Ett kylskåp ”med hjärna” kan tala om för dig vad du bör äta för att få i dig rätt mängd protein, fett och kolhydrater. En sorts scanning av behoven och tips för hur du på bästa sätt ska tillgodose behoven – för att du ska hålla dig så pigg och frisk som möjligt.

Det pratas även om rena analysverktyg i smarta hem – exempelvis finns det idéer om en toalett som kan ta urinprov – vilket analyseras i smarta hemmets datasystem. På så vis kan du bli varnad om eventuella brister, eller få information om någon infektion finns i kroppen. Om du får indikationer på att något är fel kan du få rådet uppsöka läkare, för vidare kontroller.

Matrobotar för odling och matproduktion

Inom livsmedelsindustrin är robotar ett vanligt inslag och de moderna mjölkmaskinerna är bland de första exemplen på den nya tidsandan. När dessa maskiner kom verkade det helt otroligt och många frågade sig om de verkligen kunde fungera. Och visst var det lite trevande och ryckig teknik i början. Nu är robottekniken så förfinad att rörelsemomenten minimeras – allt för att undvika stress och obehag för djuren. Samtidigt sparar de precisa maskinerna mycket tid åt mjölkbönderna.

För att inte tala om hur mycket den manuella mjölkhanteringen slet på kroppen på de stackars bönderna. På samma sätt provas robotar för odling – sådd, bevattning, ogräsrensning, skörd och sortering. Många av momenten innebär en jobbig arbetsställning och tung belastning, så även om vissa är rädda att bli av med jobbet borde man se det som en lättnad, om robotar tar över dessa arbetsuppgifter.

Foodtech tar över köket

Vi får förmodligen vänta några år tills den fullfjädrade köksroboten med artificiell intelligens kan handla ingredienser till favoriträtten och laga maten så att den är färdig när vi kommer hem. Men redan nu börjar fler och fler smarta hushållsmaskiner att dyka upp på marknaden. Det gäller dock att se upp – för ordet ”smart” är trendigt och i många fall är det bara ett ord – utan större innehåll. En maskin som vi skulle betrakta som smart är om den har någon form av hjälpmoment, ett mervärde.

Det kan exempelvis vara en ugn som kan väga kycklingen, anpassa temperaturen och beräkna exakt när kycklingen bör vara färdiglagad. Då stänger den av sig och så får du en signal om att maten är klar. Andra exempel kan vara en fritös som beräknar tillagningstid, eller en frys som säger till när ett visst livsmedel är slut.

Näringskontrollerade och anpassade råvaror blir framtidens melodi.

Framtidens livsmedel

Många tror att livsmedelsbutikerna kommer försvinna i framtiden. Istället kommer vi handla mat online och få den hemlevererad till dörren. Det låter bekvämt, eller hur? Själva måltiden kommer dock att bestå, för mat är mer än att bara stoppa i sig ett piller med ”allt vi behöver”. Umgänget, avkopplingen, syn- doft- och smakintryck är basala för oss människor och handen på hjärtat – finns det något som är mer njutbart än en riktigt god middag?

Vad vi äter kommer dock att ändras. Här är några nya livsmedel som vi kan får se i butiken inom en snart framtid:

  • Odlat kött
  • Näringsscannade grönsaker
  • Boostade grödor (berikade med vitaminer och mineraler)
  • Larver och insekter
  • Anpassade grödor (t ex potatis för diabetiker)
  • Allergisäker mat