Tänk dig att komma hem efter en lång arbetsdag och mötas av ett perfekt uppvärmt hem, en behaglig bakgrundsmusik och mysig stämningsbelysning. Nästan som om någon har förberett din ankomst för att du ska få möjlighet att koppla av.

Allt du behöver göra är att hälla upp ett glas vin eller hälla upp en god kopp färdigbyggt kaffe och slå dig ner i favoritfåtöljen. Ditt nya, smarta hem har nämligen en ”hjärna” och kan tolka signaler och anpassa hemmet efter dina önskemål. Nej, det är inte flickvännen, mannen eller frun vi pratar om.

I framtiden kan din virtuella butler starta och justera stereon, belysningen och kan brygga kaffe efter dina önskemål. Och detta är bara början. Med hjälp av en hemmaserver kommer alla elektroniska enheter i ditt hem kommunicera genom VIKI Wi-Fi och sensorer.

VIKI är ett integrerat hemautomatiseringssystem utrustat med artificiell intelligens – tänkt att efterlikna mänskligt beteende. Systemet är utvecklat av ett team programvaruutvecklare från Transsylvanien och bygger på virtuell interaktiv kinetisk intelligens. Det innebär att den virtuella butlern kan lära sig dina vanor och preferenser utan att du behöver tala om det.

Hem ljuva hem!

Förutom rent husliga sysslor som att vattna blommor, starta kaffebryggaren eller tända lampan i hallen kan systemet bevaka hemmet. Kontroller görs kontinuerligt för att se att alla dörrar och fönster är stängda. Hemmet är också ständigt övervakat och är utrustat med ett känsligt larmsystem som innehåller brand- och översvämningssensorer.

Du minns säkert de gamla fläktarna som förr installerades i badrum. Ofta fanns förvalda funktioner så att fläkten skulle reagera på luftfuktighet eller rörelse, för att gå igång. För att justera fick man ofta ställa in funktionerna på önskad effekt, genom att skruva på en skruv och hoppas att väderförutsättningarna den dagen skulle ge ett hyfsat bra resultat.

Dessa fläktar har sedan utvecklats till appstyrda varianter – där du kan slå på och av fläkten – eller öka effekten – genom din mobiltelefon. Detta kan låta som high-tec, men kommer snart att vara historia. När din virtuella butler tar över kommer du nämligen inte att behöva lyfta ett finger.

Framöver kommer VIKI även att förbättras och få flera nya funktioner – som väckarklocka, virtuell kalender och en funktion som hjälper dig hålla vikten samt möjlighet att skicka meddelande om vad du ska köpa när du går till butiken. Virtuella kom-ihåglistor kan alltså skickas mellan hemmet och den plats där du befinner dig – utan att en annan människa måste hjälpa till.

Bestående trend eller bara en fluga?

MnemoniQ-funktionen kan också komma till användning på hotell eller kontor då du kan aktivera dina hempreferenser var du än är – och skapa en miljö som påminner om hemma. För stunden är VIKI-systemet endast tillgängligt för försäljning i Östeuropa, men utvecklare letar nu efter återförsäljare i USA och trenden beräknas sprida sig snabbt över världen.

Det informationsteknologiska forsknings- och rådgivningsföretaget Gartner spår att ett typiskt familjehem kan komma att innehålla fler än 500 smarta enheter år 2022. Enligt deras Smart Home 2015-rapport är säkerhet och personlig säkerhet de främsta anledningarna till varför amerikaner och kanadensare skulle köpa ett sådant hemautomatiseringssystem.

Lägre energikostnader genom smart övervakning liksom användbarheten som automationen själv ger är också orsaker som folk anser när de bestämmer sig för att installera ett intelligent system i sina hem. Teknisk utveckling är dyrt och just nu pågår diskussioner om vilka investeringar som ska göras och vad som ska integreras. Vilken teknik är mest användbar i det smarta hemmet och vad är kunderna villiga att betala för?