Har du NIX i mobilen och tänker att det ska räcka för att slippa samtal från påstridiga telefonförsäljare? Tyvärr – så enkelt kommer du inte undan. Men här är apparna som hjälper dig att bli av med de oönskade samtalen.

Sedan reglerna ändrades 2013 är det tillåtet att ringa i marknadsföringssyfte även till mobiltelefon – eftersom branschens etiska regler blev teknikneutrala. Tidigare var det förbjudet att ringa till mobiltelefon och de flesta mobilägare var förskonade från samtal från försäljare. ”Men jag har ju anmält mig till NIX, tänker du – det ska ju räcka!” Om det fungerade hade det varit strålande – men tyvärr är det inte så enkelt.

Vissa telefonförsäljare får lov att ringa dig

Det finns en rad undantag och företag har i många fall rätt att ringa dig även om du är ansluten till NIX. För det första gäller NIX enbart svenska företag. Har du dessutom gått med på att registreras i kundregister och klassas som etablerad kund, får företag lov att kontakta dig i undersöknings- och marknadsföringssyfte.

Kanske har du vid köp på internet godkänt att dina kontaktuppgifter sparas och används, fast du inte varit helt medveten om vad det kan innebära. När man avslutar ett köp finns ofta en liten ruta där det står ”önskar få nyheter och uppdateringar” och detta kan räcka för att man ska hamna i en databas för uppföljningssamtal.

NIX-registret lamslaget

Enligt marknadsföringslagen är svenska företags marknadsförare skyldiga att kontrollera om ett telefonnummer finns med i NIX-registret innan de ringer. För svenska företag verkar NIX fungera ganska bra, men största problemet är inte de svenska försäljarna. England, Italien, Norge, Spanien, listan kan göras lång. Tveksamma nummer med utlandsprefix som försöker nå dig på mobilen.

Kanske hinner du svara och möts av en död linje. Då är det lockande att ringa upp – men gör inte det! Har du otur kan det bli en mycket dyr historia. Många har en välment men något naiv inställning till okända nummer. ”Det kanske är någon som vill något viktigt?”, eller ”Det är oartigt att inte ringa upp” är tankar man ska slå ur hågen omgående.

Är det ett utländskt nummer som du inte känner igen – svara inte! Om du är riktigt nyfiken går det att googla numret och ofta kan du se om det finns en historik. Har många andra fått samtal från samma nummer är det ganska uppenbart att avsändaren är försäljare eller i vissa fall ett rent scam-företag.

Bluffakturor, avgifter och skumma avtal

Det kan förstås vara en trevlig försäljare som ringer, men för det mesta är det inte så oskyldigt. Många har råkat ut för riktigt oseriösa aktörer och rena bedrägerier. Även om det går att bestrida bluffakturor och luddiga avtal (som man kanske inte ens har sagt ja till, eller är medveten om att man sagt ja till) kräver detta ofta enormt mycket tid, energi och kraft.

Går de att undvika att bli lurad så bör man göra det! Det är som alltid bättre att tänka förebyggande – än att minimera och reparera skadan när den redan är skedd. Hur ska man göra då? Har du ingen app som skyddar dig är det enklaste sättet att låta bli att svara om någon ringer från ett okänt telefonnummer ringer.

Skriv ner numret och gör en sökning på internet och försök ta reda på vem som ringt. Är det någon som du trots allt känner igen och vill ha kontakt med – ring upp! Annars – låt bli. Vill du göra det enklare för dig skaffar du en app som känner igen försäljarsamtal och som varnar dig för oönskade samtal. På så vis kan du effektivt mota dem i dörren.

Vilken app ska man välja?

Det finns många olika appar som utger sig för att kunna minimera oönskade samtal till din mobil. Vissa finansieras med reklam och andra betalar du en slant för att använda. Oavsett vilken variant du väljer bör du studera vad andra tycker om tjänsten – genom att läsa andras omdömen och se vilket betyg appen har fått. Var även medveten om att vissa fungerar för samtliga mobiler – medan andra är avsedda enbart för Apples produkter.

Här är några av de mest populära apparna just nu:

  • Samtalsblockeraren (AndroidRock)
  • Truecaller (True Software Scandinavia AB)
  • Should I Answer (Mister Group s.r.o.)
  • Anti TelefonTerror (Arne Seime)
  • 180 (180 Mobil AS)
  • no (Bjarte Aune Olsen)

 

Fakta om NIX:

NIX är ett spärrregister som drivs av föreningen NIX-telefon – vars medlemmar är tio bransch- och intresseorganisationer. NIX Telefon grundades 1999 och sedan 2013 är det även möjligt att ansluta mobilnummer till registret. Målet är att hjälpa konsumenter att slippa oönskade samtal.