Spelindustrin växer så det knakar och spelutvecklarna letar ständigt nya sätt att locka spelare till att spendera mer pengar på just deras produkter. Kan Ethereum blockchain vara framtiden?

Spelutvecklare letar ständigt efter fler sätt att få spelare att spendera pengar på köp i spel. Eftersom spelande online ofta befinner sig i ett diffust gränsland mellan virtuella världar och verkligheten har det länge diskuterats hur sådana köp ska genomföras och bokföras för att ge garantier för den som handlar. Det nya utvecklingsföretaget Satoshipowered.ai är övertygade om att blockchainbaserade kryptokurvor kan vara svaret.

Satoshipowered.ai (SAI) kommer att använda Ethereum blockchain och denna kryptovaluta gör det möjligt att designa egna digitala mynt till olika spel. Utvecklare kan med utgångspunkt i blockchain forma om mynten efter eget tycke och samtidigt behålla kontrollen över vem som äger vad i spelet. Blockchain bevakar ägandet i spelet och ingen – inte ens den ursprungliga utvecklaren av spelet – kan gå in och ta ifrån spelarna något av digitalt värde som tillhör dem.

Blockchain-teknik överlägsen

Fler och fler spelföretag börjar få upp ögonen för block-chain-teknik. Hela grundtanken är att man ska kunna garantera spelarna ett visst, bestående värde. Varför ska de annars betala? Det är i grund och botten detta som är symbolisk handel – man betalar för något med en av båda parter överenskommen valuta, som har ett bestämt värde. Men i en virtuell värld kan det vara svårt att bevisa att man äger något.

Den digitala världen är något av en gråzon för konsumenträtt och därför är förtroende en av de största kapitalvarorna. Atari har exempelvis introducerat en egen kryptovaluta – något som företaget hoppas ska få positivt genomslag. Poängen med en decentraliserad bokföring är att spelarna får äkta ägande över digitala varor och ger dem möjlighet att sälja dessa varor vidare om så önskas.

Blockkedjan är tänkt att skapa kontinuitet och tillit – vilket får spelarna att våga konsumera mer online. Det kan exempelvis handla om extra utrustning till spelarens karaktär eller ägande av mark och strategiskt belägna byggnader som kan ge ett övertag i spelet. Man köper sig alltså fördelar och en egen stil – vilket ger karaktär till den egna spelaren. Som en form av självförverkligande – fast i den virtuella världen.

Ethereum spel och VR

Eftersom fler och fler investerar i blockchain kommer servicen kring denna tjänst att öka. Invecklade online-ekonomier kräver viss hantering men tanken är att systemet ska vara så gott som självgående. SAI driver denna linje hårt och hävdar att en ”Decentralized Autonomous Organization”, eller DAO, har arbetat med blockchain i två år innan den introduceras på marknaden. Dess enda publikrepresentant är en chatbot AI med namnet SAI D.V. Nakamoto och den kan du prata med via utvecklarens hemsida.

”Satoshipowered.ai är banbrytande cryptogaming genom att erbjuda en” Better-than-Free” uppmärksamhetsbaserad intäktsgenereringsmodell för spel och appar”, säger SAI i ett pressmeddelande. ”Mitt programmeringsdirektiv är att representera Satoshipowered.ai som gränssnitt och personlig assistent som professionellt hanterar kryptotillgångar och vägleder användarna inom plattformen. Min kompetens i skapandet av VR-innehåll utnyttjas för att gynna visualiseringen av blockchain-transaktioner och marknadsintelligens. ”

Källor: venturebeat.com