Har du någonsin förlorat dina nycklar så vet du vilka problem det innebär. Med de nya smarta hemlåsen riskerar du aldrig att hamna i den situationen och kanske är det delvis därför de blivit så populära.

De första varianterna av nyckelfria lås dök upp redan för några år sedan, men det är först nu de har slagit igenom på allvar. Problemet med nya modeller är alltid att övertyga nya kunder om produktens förträfflighet – och för att se sanningen i vitögat så vill få kompromissa med säkerheten när det gäller våra bostäder. Och en produkt på experiment-nivå är helt enkelt ingenting man som konsument kan acceptera.

Vad är det då som har blivit bättre? Det mesta, skulle vi vilja säga. Hela Smarta Hem- marknaden har förbättrats betydligt och den förfinade smarta dörrlåstekniken är en del av denna. Flera stora företag som Yale Security, Schlage Lock Company, Kwikset och August har skaffat sig stor status på smarta lås-marknaden och de arbetar ständigt med att förbättra sina produkter och integreringar.

Är ett smart lås säkrare?

För att reda ut begreppen kan vi dock börja med att klargöra en sak: Ett smart lås behöver inte betyda ett säkrare lås. De kan hackas eller skruvas loss precis som vilket annat lås som helst. Men till skillnad från traditionella dörrlås kan den smarta varianten tala om för dig vad som är i görningen. Du kan på ett bekvämt sätt styra och övervaka vem som ska komma in i ditt smarta hem – och när. Familjen, vänner, hushållerskan och hantverkare – välj själv vem som ska ha tillträde – och när.

Vilket smarta hem-system ska man välja?

Det finns många aktörer på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken sorts smart lås man ska välja? Ett av de mest grundläggande råden är att välja ett välkänt fabrikat som har gott rykte. Du vill ha ett system som fungerar i många år och för att ditt system ska kunna uppdateras när det behövs är det en grundförutsättning att företaget som tillverkat systemet fortfarande är aktivt och att de har ett långtidsperspektiv med stort fokus på kvalitetsansvar.

Allt fler inser det bekväma i att kunna låsa upp dörren med kod eller via sin smarttelefon men det kan vara svårt att sålla bland produkterna. Det bästa är att studera flera olika märken och modeller och skapa en bild av hur dina behov ser ut. Då är det lättare att välja utifrån dessa specifikationer. Här nämner vi några av de mest populära smarta låsen i dagsläget. De är kompatibla med Z-Wave – ett nätverkssystem som bara verkar växa och växa mer och mer.

Yale Assure Touchscreen Z-Wave Deadbolt

Detta lås kommer i olika former – Z-Wave, Bluetooth, Nätfri, Pekskärm och Tryckknappsutgåva. Ett brett sortiment betyder att du har stora möjligheter att hitta något som passar dina behov. Det kan även var så att man vill ha olika typer av lås för olika dörrar i huset. Pekskärmsvarianten är omtyckt och en fördel med denna variant är att knapparna inte slits – det blir alltså svårare för någon att gissa koden genom att se vilka siffror som använts mest.

Du kan lägga in upp till 250 programmerbara (4 till 8 siffror) stiftkoder för extra flexibilitet – bevilja eller återkalla åtkomst för olika personer. Låset fungerar utmärkt som en del av ett hemnätverk och förutom att Z-Wave-anslutningen är utrustad med lås finns här också också Alexa-integration (för statusuppdateringar, inte upplåsning av dörren), plus många fler funktioner som VeraPlus-navet, SmartThings, Alarm. com säkerhetsprodukter). Låset fungerar dock inte i tandem med din smartphone. Yale har även utrustat låset med en röstassistent som guidar dig rätt i systemet.

Schlage Z-Wave Connect Camelot Touchscreen Deadbolt

Schlage är ett gammalt företag som för några år sedan började utveckla eleganta, extremt säkra och  smarta lås. Deras mycket populära Z-Wave Connect Touchscreen är en av de smartaste varianterna av deadbolt dörrlås vi har sett på marknaden. När det gäller hårdvaran kan Schlage Lock ersätta ditt gamla lås – men det krävs viss installation. När systemet väl är på plats är det ett mycket smidigt och tillförlitligt alternativ. Denna låsmodell kan ställas in för 30 olika nyckelkoder. Det kan låta lite men brukar räcka för de flesta.

Låset ansluter till din hubb (VeraPlus, SmartThings, etc.) och ger dig full tillgång att styra funktioner. Du kan även styra dessa via din smartphone, vilket tillåter dig att låsa upp på distans. Ett tillfälle då detta kan vara praktiskt är när du går från bilen och har båda händerna fulla av påsar. Låset har många smarta egenskaper som en 30-sekunders autolåsfunktion, ett semesterläge som förhindrar kodintrång samt ett trippel-alarm som varnar dig för risker.

Kwikset Z-Wave SmartCode Deadbolt

Detta Kwikset-lås ersätter ditt gamla hemlås och installationen är enkel. Precis som Schlage kan du använda upp till 30 olika lösenord och låset låser sig självt efter 30 sekunder – vilket borgar för god säkerhet. Kwikset har utpräglad minimalistisk design och är mindre än de flesta konkurrenter. Den har sedvanliga tryckknappar och kan även styras via fjärrkontroll. Företaget erbjuder liksom de flesta livstids garanti på mekaniska delar samt 1 års garanti på elektroniken. Största skillnaden mo

Men trots den minimalistiska designen kommer inte alla att vara förtjusta av tryckknappar. Som de flesta erbjuder Kwikset livstidsgaranti på de mekaniska delarna och en 1 års elektronikgaranti.
Kwikset ansluter även till ditt hemkontroller nav för enkel kodning eller fjärrkontroll genom enhetsparing. Vad som gör Kwikset lite unikt är att det finns en Re-Key-funktion som gör det möjligt att ändra låskod via frontpanelen om systemet strular – istället för att du måste köpa ett nytt lås.

August Smart Lock Pro, 3: e generationen

August Smart Lock är ett annat omtyckt och mycket säkert lås. Den tredje generationens utgåva är utrustad med Z-Wave-teknik. August Smart Lock kräver en hubb för att kunna ansluta till Google Home eller Alexa och med dessa system kan du på ett bekvämt sätt låsa och kontrollera status via röstkommando.  vilket möjliggör röstkommandon att kontrollera statusen för ditt lås samt låsa den (inte låsa upp). Den avancerade DoorSense-funktionen berättar om dörren är stängd och låst.