Amazons smarta system Alexa är skapat för att underlätta och förgylla användningen av hemelektronik för hemmet. Snart är tekniken tillgänglig även i Sverige.

Det globala marknadsplatsen Amazon har nyligen låtit meddela att de har vidareutvecklat sitt smarta system Alexa, så att det ska passa fler produkter. Ett område är exempelvis mikrougnar – där du bara talar om vad du vill göra och så sköter ugnen resten. Det finns även andra verktyg och redan nu finns ”Alexa Mobile Accessory Kit” tillgängligt.

Detta ger ökad bekvämlighet och använder Bluetooth-uppkoppling för att förenkla användandet av exempelvis hörlurar, smartklockor, fitness tracker och musikspelare. Kitet används redan nu av andra företag som Bose, iHome, Jabra, Sugr, Linkplay, Beyerdynamic, Librewireless, Wilkins och Bowers.

Amazon Alexa i Samarbete med Bose

Amazon har genom ett djupare samarbete med Bose skapat smarta högtalare som ska ge lyssnaren en optimerad ljudupplevelse. Entusiasmen från båda företagen – liksom potentiella kunder är stor och samarbetet kring Alexa skapade stor uppståndelse i USA när produkterna presenterades nyligen.

”Bose är förtjusta att kunna erbjuda våra kunder en helt enastående ny upplevelse med Alexa”, säger Brian Maguire, produktchef för Bose, i ett uttalande. ”Att få tillgång till Alexas musik, information och ett stort antal färdigheter gör användningen av våra hörlurar enklare än någonsin, och vi ser fram emot att väcka vårt samarbete till liv.”

Produkter utan inbyggt kit

Alexa Mobile Accessory Kit är alltså en lösning för äldre produkter som saknar inbyggt system. I framtiden är visionen att fler och fler ska utrustas med en inbyggd version. Google och Apple arbetar med liknande produkter och ett exempel är Apple´s röstassistent Siri och Google Asisstant. Dessa bedriver ett mycket uppmärksammat samarbete med Bang & Olufsen och Amazon har förstås stor press på sig att åstadkomma liknande resultat.

Förutom Alexa-kitet presenterade företaget också en uppdatering till Amazon Alexa 7-Mic Far-Field Development Kit som heter Amazon Alexa Premium Voice Development Kit. Enligt Amazon är det en kommersiell satsning som gör det möjligt för ljudföretag att erbjuda högkvalitativa, långtgående röstupplevelser i sina produkter. Detta kit är baserat på den teknik som Amazon introducerade i sin senaste Echo-familj.

De nyaste enheterna här erbjuder förstås uppgraderade upplevelser jämfört med det ursprungliga Echo. Det nya Alexa-kitet nya paketet är främst ett alternativ riktat till dem som är på språng och behöver en mer ”lättmetod för att bygga på portabla produkter”, förklarar Amazon.