Den stora mässan Mobile World Congress avslutas idag och många nyheter presenterades. Visste du till exempel att AI nu tar steget in i mobilen?

Mobile World Congress träffas företrädare för hela mobilbranschen för att dela med sig av de senaste trenderna och innovationerna inom mobil teknik. Skärmarna blir allt större och vi använder i snitt vår mobiltelefon 4 timmar per dag. Här finns alltså stora möjligheter för tillverkare att locka till sig nya användare om de ligger i framkant med sina nya modeller.

Genom att integrera AI i mobilen får den fler funktioner och ett ännu större underhållningsvärde – vilket lockar nyfikna användare. Du kan skräddarsy dina egna emojis utifrån foton och AI-funktionen kan synka figurens munrörelser och ändra ansiktsuttryck utifrån din röst. När en person ringer kan den alltså se din designade emoji i sin mobil – och se hur den ”pratar”.

Det kan låta ytligt, men stort fokus ligger just på lek med bilder och emojis – eftersom det är något som marknaden efterfrågar. Men AI i mobilen är också en förutsättning för att den ska kunna kopplas samman med ditt smarta hem-system. Frågan är dock hur mycket vi kommer använda mobilen för att prata i. Samtalskvalitet och batteritid och prestanda i kyligare klimat är något som tillverkarna verkar lägga allt mindre fokus på.